Google
Home / Luchtfotografie / IJmuiden / De watertoren van IJmuiden 100 jaar…

De watertoren van IJmuiden 100 jaar…

De watertoren aan de Evertsenstraat staat in IJmuiden werd gebouwd in 1915. De toren staat ook bekend als de watertoren van Velsen.

De watertoren heeft een hoogte van 42,60 meter. De toren heeft een wateropslagcapaciteit van 2500 m³. Aan de toren hangt een opmerkelijke klok, die in 1927 werd aangekocht voor 2.300 gulden.

Het drinkwaterpompstation, met watertoren, filtergebouw en pompgebouw, stond als geheel ingeschreven in het rijksmonumentenregister. In 2004 bleek het complex, dat onderhevig was aan brandstichting en vandalisme, een achterstallig onderhoud te hebben ter grootte van een miljoen euro. In februari 2009 ging men over tot de sloop van een deel van de gebouwen, hierbij werd in totaal 55 ton constructie ijzer en 3000 ton betonpuin van het terrein verwijderd.

Er kwam zo plaats voor het bouwen van elf woningen. De watertoren werd niet gesloopt. De toren doet nu dienst als kantoorgebouw en een nabijgelegen filtergebouw is omgebouwd tot appartementencomplex.

Begin 1900 was er in veel gemeenteraden in regio Kennemerland discussie over het aanleggen van een waterleidingnet. In 1896 was de Amsterdamse Duinwater Maatschappij overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Na Den Helder (Marinestad) was Haarlem in 1898 de derde stad in Noord-Holland die een eigen waterleiding verwierf. Het water kwam uit putten uit de duinen bij Overveen. Ook Alkmaar en Zaandam liepen vooraan in rij van steden met een eigen drinkwatervoorziening. In 1906 bleek dat van de 1121 gemeenten in Nederland er slechts 117 (tien procent) een eigen waterleiding had. Gemeente Velsen nam in 1910 het initiatief om met meerdere gemeenten een gemeenschappelijke waterleiding aan te leggen. Dit werd als serieuze optie door – onder andere gemeente Zandvoort – overwogen, maar werd niet doorgezet. In Velsen werd in februari 1917 de eigen gemeentelijke waterleiding geopend.

In 1914 – 1915 was het drinkwatercomplex IJmuiden gebouwd, bestaande uit  een watertoren, een filtergebouw en een pompgebouw. Oorspronkelijk werd het drinkwater opgepompt uit de elf putten die voor dit doel op het naastgelegen terrein gegraven waren. De plek van het watercomplex – midden in een woonwijk – is indertijd gekozen, omdat deze centraal lag tussen het oude deel van IJmuiden en de oostelijke uitbreiding in de richting van Velsen.

Het gemeentelijk waterleidingbedrijf Velsen droeg in de jaren dertig  de drinkwatervoorziening over aan het  Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland (PWN). De waterwinning vanuit de putten stopt definitief na 1937 vanwege brak water. De PWN had de toren midden jaren tachtig niet langer nodig voor de drinkwatervoorziening. Midden jaren tachtig zette Provincie Noord-Holland het drinkwatercomplex op een lijst voor provinciale monumenten. De toren is een gaaf bewaard voorbeeld van watertorenbouw uit de jaren ’10 van de twintigste eeuw.

PWN verkocht in najaar 2000 het waterleidingcomplex aan de gemeente Velsen. Woningbedrijf Velsen mocht van de gemeente een plan ontwikkelen, maar gaf de opdracht na enige tijd terug. In 2006 verkocht de gemeente de gebouwen in het park. In het voormalige filtergebouw houden nu een huisartsen, een apotheek, een maatschappelijk werkster en een diëtist praktijk. Een vastgoedbedrijf uit Zeeland (dat zelf kantoor houdt in een watertoren) is eigenaar van dit industrieel monument.

bron: Onh.nl
Wikipedia

Video: Youtube/Maarten

Over Flymaster

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*