Google
Home / Luchtfotografie / Castricum / Boven de Zanderij te Castricum

Boven de Zanderij te Castricum

Aan de rand van het duingebied van Castricum ligt een bijzonder stuk land: de Zanderij. Ingeklemd tussen de weg naar Heemskerk, de spoorlijn en Bakkum is het een open gebied waar diverse gewassen geteeld worden. Het land wordt onder andere doorkruist door de Geversweg. De Zanderij is al tientallen jaren in gebruik als teelland voor ondermeer bolgewassen. Veel “bijgoed”, als crocussen, scilla’s, blauwe druifjes, sneeuwroem, anemonen en andere dwerggewasjes komen hier vandaan. Vanaf eind februari tot mei staan delen van de Zanderij in bloei in allerlei verschillende kleuren.

Het duinterrein bij Castricum wordt gekenmerkt door de uitgestrekte eikenbossen, die oorspronkelijk zijn aangeplant voor exploitatie als eikenhakhout. De bomen werden met tussenpozen van 20 tot 30 jaar omgehakt om de bast, die veel looizuur bevat, eraf te kloppen en te verkopen aan leerlooierijen. Het overblijvende tak- en stamhout werd vooral afgenomen door bakkers als brandstof voor hun ovens. Na de komst van synthetisch looizuur was de bast niet meer nodig, werd er niet meer gekapt en groeide het hakhout uit tot veelstammige stoven. Weer later zijn deze stoven ‘op één gezet’ (één stam werd gespaard, de rest verwijderd) en ontstond een zogenaamd spaartelgenbos. Deze 150 jaar oude bossen met een rijke ondergroei van kruiden en kamperfoelie, vormen een schoolvoorbeeld van ‘duineikenbos’. Tussen de bossen ligt ook een groot perceel struweel: meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts, duindoorn en vogelkers. In het voorjaar bloeien deze bomen en struiken uitbundig en lijkt er een symfonieorkest te klinken als de vele nachtegalen hun stem laten horen.

Tijdens het vliegen waren er veel sterke windstoten tussen de 4 – 5 Bft. Terwijl de windkracht zelf slechts 3 was, door deze windstoten reageert de DJI Phantom wat onstuimiger. De DRONE is geprogrammeerd op 1 positie te blijven, dit met behulp van minimaal 6 satellieten, als het hard waait kost het meer energie de positie vast te houden.

Over Fred Kroone

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*