Google
Home / Luchtfotografie / Castricum / 147 meter hoog boven Marquette

147 meter hoog boven Marquette

Bij Marquette Heemskerk op een hoogte van 147 meter is Castricum te zien rechtsboven. Ook zien we Noorddorp tussen Castricum en Heemskerk liggen.

Noorddorp is een zeer klein katholiek buurtschap aan de noordkant van Heemskerk. De ongeveer 300 inwoners zijn vrijwel allen actief in de agrarische sector. De buurtschap is gelegen aan de doorgaande weg van Heemskerk naar Castricum wat vele voordelen oplevert. Vroeger was Noorddorp een rustplaats voor de paarden die koetsen en karren trokken van Haarlem naar Alkmaar (Nederland).

Tegenwoordig is daarvan niets meer over. De inwoners van Noorddorp wonen er veelal lange tijd en zijn zeer plaatsgebonden. De achternaam Beentjes is een veel geziene naam in Noorddorp wat erop duidt dat zoon op zoon op het kleine buurtschap blijven wonen.

Met slechts één groenteboer K. Beentjes is de buurtschap niet onafhankelijk. Op 15 minuten fietsen van het dorpscentrum van Heemskerk is de afhankelijkheid van Heemskerk groter dan die van Castricum. Dit is te merken aan de Heemskerkse tongval[1] waarmee de Noorddorpers praten. Ook ADO’20 de voetbalvereniging ligt binnen de interessen van de Heemskerkers. Noorddorpers zijn over het algemeen toch op zichzelf.

In de buurt van het zogenaamde Noorddorp aan de huidige Rijksstraatweg, schuin tegenover de Marquettelaan is het Huldtoneel. Het is een kunstmatige heuvel, een van de historische monumenten van Heemskerk, waar ooit de Graven van Holland werden ingehuldigd.

Over Fred Kroone

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*